• 22-23 lipca 2016
  • Wrocław, Między Mostami

Szampan

Jest najbardziej docenianym na świecie winem musującym. Powstaje tylko we francuskim regionie zwanym Szampanią (Champagne) z kilku odmian winogron, z czego 3 dominujące to Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Dozwolone, lecz rzadziej stosowane to: Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane, Petit Meslier.

Zanim wino to trafi do sprzedaży, musi przeleżeć w butelce minimum 15 miesięcy w przypadku szampanów nierocznikowych oraz 36 miesięcy w przypadku „vintage”, aby dojrzeć do tego by reprezentować trunek o najwyższej szlachetności (niektórzy producenci przedłużają ten okres nawet o 10 lat).

Przypadkowym (ponoć) odkrywcą tzw. „metody szampańskiej” stosowanej przy wytwarzaniu tych win musujących był francuski mnich Dom Pérignon, na cześć którego powstała marka o takiej samej nazwie, natomiast pierwszym domem szampańskim który rozpoczął oficjalną sprzedaż był Ruinart założony w 1729 roku.

Metoda produkcji po dziś dzień jest niezmienna, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem tego wyjątkowego wina musującego. Sampany reprezentują styl poważny, dojrzały i pełen bogatych aromatów takich jak maślane tosty, orzechy, kasztany czy świeżo pieczony chleb. Posiadają złożony, głęboki smak, dzięki czemu doskonale łączą się z bogatymi daniami,  jak trufle, homary czy ostrygi.