• 22-23 lipca 2016
  • Wrocław, Między Mostami

Sparkling (Nowy świat)

Na półkach polskich sklepów z winami rzadziej widujemy wina pochodzące z Californii, Chile, Argentyny, Nowej Zelandii czy Australii co wcale nie znaczy że tamtejsi winiarze ich nie znają i nie produkują, jest wręcz przeciwnie.

W krajach nowego świata, gdzie często pogoda powoduje wśród tubylców i turystów silne pragnienie, jest potrzeba spożywania i produkowania win musujących. Naturalnie dopuszczalne są dwie metody produkcji (klasyczna i Charmata). Prawo nie reguluje czasu dojrzewania, a większość win musujących gotowa jest do pożycia od razu po zakończeniu procesu produkcji.

W przypadku win amerykańskich, produkcja skupiona jest wokół doliny rzeki Russian oraz wybrzeża Sonoma, gdzie powstają wspaniałe wina musujące z odmiany Chardonnay oraz Riesling.

Australia słynie natomiast z produkcji czerwonych win musujących z odmiany Shiraz, często czekoladowo-wiśniowe, pełne i ciężkie.

W Chile natomiast wina musujące produkowane są od 1879 roku, najczęściej metodą szampańską z odmian Chardonnay oraz Pinot Noir.