• 22-23 lipca 2016
  • Wrocław, Między Mostami

Sekt

Wino musujące zyskujące coraz większą popularność, produkowane u naszych zachodnich sąsiadów. W Niemczech nazywane są Sektami i w 95% produkowane metodą Charmata, pozostałe 5% stanowi półka Premium i tutaj druga fermentacja odbywa się w butelce.

Do produkcji win musujących produkowane w germanii najczęściej używa się tych samych odmian winogron, co do win spokojnych – Riesling, Chardonnay, Silvaner, Grauburgunder czy Spätburgunder. Restrykcje dotyczące wytwarzania win musujących w Niemczech nie są bardzo rygorystyczne, ograniczają się głównie do tego, że jakościowe wino powinno być produkowane w jednym z 13 regionów winiarskich.

Sekty potrafią być bardzo różne w zależności od metody produkcji, użytej odmiany winogron oraz regionu, poprzez lekkie, świeże i aromatyczne, aż do bogatych, pełnych o chlebowo-drożdżowych aromatach. Stanowią bardzo dobre zestawienia z lekką, lokalną kuchnią niemiecką, a co ciekawe pasują też do wielu dań Polskich.