• 22-23 lipca 2016
  • Wrocław, Między Mostami

Dom Perignion krótka historia narodzin…

dom_perignion2Bo szampan ma dwóch ojców!

Benedyktyński mnich Dom Perignion w 1670 r. opracował do dziś niezmienioną metodę produkcji szampana. Wyselekcjonował odpowiednie szczepy winogron oraz wprowadził proces wtórnej fermentacji w butelkach wraz ze specjalną techniką usuwania osadu. Wzmocnił butelki oraz korek, co zapobiegło niekontrolowanym eksplozjom szkła.

Drugi, mistrz marketingu – Eugene Mercier, dzięki niemu marka Dom Perignion od 1889 r. do dziś znana jest na całym świecie.

 
dom_perignion3

Brak komentarzy, napisz coś poniżej!


Dodaj Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz *

Imię
Email *
Strona www